сряда, 9 май 2012 г.

Билки на Балкона

Запролети се, разцъфтяха се цветята, зачуруликаха птичките и след зимата и студа дойдоха слънцето, дъгите и изобилие от хубави мисли за грижовни мечета и захарни памуци.



В този ред на мисли и терасата ми желаеше запролетяване. А как най-сполучливо да се запролети, освен със сериозно количество саксии, със зеленикаво, стърчащо и цъфтящо съдържание. Накупих си пръст и саксии, семената от баба, изпипана реколта и се случи голяма сеитба. Первазите, буквално бъкат от големи и малки, кръгли и правоъгълни саксийки.

Преобладават билки, теменужки и сакъсчета. Цветята са си цветя, аз отделих повече внимание на босилека, розмарина, градински чай, чубрицата, ментата, ригана, карамфила, магданоза и разбира се лавандулата.

Най-любимото ми ухание е на лавандула. И цъфти прекрасно, лилаво и много нежно. Може би не знаете, но ако желаете да държите вещици и вещери далеч от дома си е хубаво да посадите лавандула на прага си или пък просто да закачите стръкчета на вратата си. Изсушена, лавандулата върши същата работа срещу зли сили, както върбинката срещу вампири. (Почитателите на Деймън и Стефан знаят за какво говоря.) Разбира се по-практичното и приложение - пропъжда злите, жужащи, кръвосмукащи твари - комарите.




След лавандулата най-много обичам ментата. Много ароматна и изключително полезна в горещите летни дни за приготвянето на прилично мохито. Аз го харесвам така - безалкохолно

- 50 мл. ментов сироп
- 100 мл. Спрайт или Тоник
- 30 мл .лимонов сок
- свежи ментови листа


А ето я и моята мента, в процес на растеж и благополучие.



Магданоза, който а-ха се е показал из пръстта, си го насадих главно заради прасето. След Бела, Робърт най-много обича да хрупа магданоз.
Аз лично не го харесвам много, но знам, че е супер-дупер полезен и се пръска по шевовете от витамин Це. Два симпатични факта за магданоза - Ако сънувате магданоз, считайте се предупредени да водите по-здравословен начин на живот или ще ви сполети зла беда. Ако сте в настроение да правите магия за любов и сте в липса на мандрагора, която е и основната съставка, винаги може да я замените с магданоз и ефекта е почти същия (усмивка) Ако някой се пробва да сподели после.



Подобно на лавандулата, изсушения дафинов лист също пази от черни сили. А пък и казват, че увеличава сериозно наличието на страст. С две думи пъхнете по едно дафиново листо под крачетата на кревата (или под матрака) и воала- ще се лее обич на поразия.
Аз моя втора година си го отглеждам и много ми допада колко строен и порядъчен изглежда. Много подредено расте.


Засега само тези са никнали, останалите ги очаквам след обилно поливане и слънце да се появят скоро и когато това стане продължаваме с билко-знанието.

Страхотни са билките, живеещи на балкона. Лятото си зеленеят и ухаят приказно, храниш си прасето с пресни зеленчуци, късаш си листенца за коктейла или лимонадата, или кекса, есента се изсушават и зимата се употребяват - къде за ароматни торбички, къде за украса.

Няма коментари:

Публикуване на коментар