Събота и неделя бях във Велико Търново. Пътят дотам за мен (с влак) е почти 7 часа и за да се справя с него и да не се налага да купувам разни вафлени и чипсови измишльотини, реших в петък да се развихря и да си опека и сладко и солено за из път.
Изпекох си невероятни соленки и още по-тръпкопобивни овесени бисквити. Ето ги и тях.
Соленки :
За соленките са нужни : по рецепта 4 чаши брашно, но при мен се получи с 5 и половина, 250гр масло (аз имах само едно мъничко от 125гр и сложих и една лъжица маргарин), 1 с.л. сол (аз сложих 2 от хималайската), 1 яйце, 1 ч.ч. кисело мляко, 1 с.л (равна) сода, чубрица и малко шарена сол на вкус и 250гр сирене.
Разтопяваме маслото, оставяме го да изстине. В купа смесваме киселото мляко, в което сме сложили содата, яйцето, подправките и настърганото или натрошено (аз го натроших, за да има по едри парченца) сирене и малко брашно. След това изсипваме маслото и останалото брашно. Разбъркваме и объркваме всичко много сериозно, за да не остане някъде местенце с по-висока концентрация на сирене. Омесваме хубаво и слагаме в хладилника за 1 час. След това, тъй като леко ме домързя да разточвам и сгъвам, реших да си правя топченца и направо в намаслената тавичка.
Най-хубавото на тези вкусотии е, че дори след ден все още бяха меки, много ароматни и изключително вкусни.
Овесени бисквити с орехи, стафиди и какао
Стават бързо, лесно и са хем засищащи, хем сладички, хем вкусни.
Нужни са: чаша и половина овесени ядки, едно яйце, 4 с.л захар, 80 гр масло, 3 с.л. брашно, половин лъжичка сода, 1 ч.л канела, 1.ч.л. какао цитрусов екстракт, стафиди и орехи, кой колкото му е вкусно.
Всичко се смесва и омесва. След това се правят топченца и се пече в добре омаслена тавичка.
Не се сетих да ги снимам, но оригинала изглежда по абсолютно същия начин.
Уверявам Ви, че бяха много, много вкусни
Няма коментари:
Публикуване на коментар